środa, 21 sierpnia 2013

Dżem z malin i arbuza

Zawartość witamin jest raczej niewielka,
na uwagę zasługuję głównie zawartość witamin A i C,
w dalszej kolejności witamin B1 i B6.
Znajdziemy też nieco mikroelementów -
potasu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.

Składniki

  • arbuz
  • 300 dag malin
  • cukier żelujący (lub żelfix i cukier)
  • cytryna

Przygotowanie

Arbuza pokroić w plastry, odciąć skórkę, wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. maliny przebrać. Odważyć 900 g arbuza i zmieszać razem z malinami i cukrem żelującym w wysokim garnku. Cytrynę przekroić, z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić cienkie plasterki, które następnie rozkroić na 4 części. Sok i kawałki cytryny dodać do przygotowanych wcześniej owocow. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować jeszcze co najmniej 3 minuty. Gotową konfiturę natychmiast nakładać do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem na 5 minut.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-dzem-z-arbuza-z-malinami,nId,411323?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Arbuza obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w większą kostkę. Maliny umyć, przebrać, absolutnie żadnych nadpsutych nie chcemy : -) . Arbuza wraz z malinami wymieszać z cukrem żelującym w wysokim garnku. Cytrynę przekroić na pół, z jednej połowy wycisnąć do garnka sok, drugą natomiast pokroić na cienkie plasterki i następnie pokroić to na cztery części. i wrzucić do garnka. Całość doprowadzić do wrzenia, i mieszając pogotować jeszcze do 3 minut. Gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić i położyć do góry dnem.

Arbuza pokroić w plastry, odciąć skórkę, wyjąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. maliny przebrać. Odważyć 900 g arbuza i zmieszać razem z malinami i cukrem żelującym w wysokim garnku. Cytrynę przekroić, z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić cienkie plasterki, które następnie rozkroić na 4 części. Sok i kawałki cytryny dodać do przygotowanych wcześniej owocow. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować jeszcze co najmniej 3 minuty. Gotową konfiturę natychmiast nakładać do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem na 5 minut.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-dzem-z-arbuza-z-malinami,nId,411323?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf