- 0,5 kg mięsa mielonego
- 40 dag sera żółtego
- 30 dag pieczarek
- groszek w puszce
- pomidory w puszce
- duży przecier pomidorowy
- makaron w płatach do lazanii
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej/oliwa
- sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka chilli, czosnek granulowany
Przygotowanie
Mięso z cebulą podsmażyć, doprawić. Pieczarki podsmażyć. Pomidory z sosem przełożyć do garnka, dodać koncentrat, doprawić, ja dodaję pół szklanki wody jeszcze. Jednak sos nie może być zbyt rzadki!. Ser zetrzeć na grubym tarle. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć płatów makaronu pierwszą warstwę(nie gotowanych!). Na makaron lejemy sos (płaty muszą go wciągnąć). Następnie dać mięso, groszek, pieczarki i na bogato posypać serem. Następnie kolejną warstwę makaronu, polać sosem. Wyłożyć pozostałym mięsem, groszkiem i pieczarkami. Posypać serem. Ostatnią warstwą ułożyć makaron, sos, posypać serem i oregano, bądź bazylią.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i zapiekać 30 do 45 minut.
Radzę po wyciągnięciu dania, pozwolić mu ostygnąć, inaczej wyłożymy na talerz mamałygę:)
Makaron powinien być miękki, ale nie rozpadający się.
Uwielbiam Lazanię :) jestem jak garfield łasuchem lazaniowym
OdpowiedzUsuńKasia
Kupuję ten przepis
OdpowiedzUsuń:) Jest przepyszne :)
Usuń