- 4kg ogórków
zalewa
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- sól
- koperek
Przygotowanie
Ogórki umyć. Posiekać na grubym tarle. Nie obierać! Włożyć do miski, posypać szczyptą soli, aby puściły sok. W tym czasie czosnek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do dużego garnka, dodać 4 łyżki soli, szklankę cukru, octu i oleju, zagotować - mieszając, aby cukier nam nie przywarł do dna. Do zagotowanej zalewy włożyć ogórki, porządnie wymieszać z zalewą, dodać posiekany koperek (u mnie bez, moja mama robi z i są dobre). Przełożyć ogórki do słoików, ugnieść. puszczą sok. Pozostałą w garnku zalewę rozlać po słoikach. Zakręcić mocno słoiki. Pasteryzować 10-15 minut. Położyć do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...