czwartek, 29 sierpnia 2013

Ogórki z czosnkiem

Składniki
  • 4kg ogórków

zalewa
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • sól
  • koperek

Przygotowanie
Ogórki umyć. Posiekać na grubym tarle. Nie obierać! Włożyć do miski, posypać szczyptą soli, aby puściły sok.  W tym czasie czosnek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do dużego garnka, dodać  4 łyżki soli, szklankę cukru, octu i oleju, zagotować - mieszając, aby cukier nam nie przywarł do dna. Do zagotowanej zalewy włożyć ogórki, porządnie wymieszać z zalewą, dodać posiekany koperek (u mnie bez, moja mama robi z i są dobre). Przełożyć ogórki do słoików, ugnieść. puszczą sok. Pozostałą w garnku zalewę rozlać po słoikach. Zakręcić mocno słoiki. Pasteryzować 10-15 minut. Położyć do góry dnem.


 

 

* z podwójnej porcji składników wyszło mi 8 litrowych słoików, i 5 pół litrowych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf