piątek, 16 sierpnia 2013

Staropolski piernik

Składniki:

  •     750 g mąki pszennej
  •     500 ml miodu płynnego
  •     1 szklanka cukru
  •     4 jajka
  •     dżem lub powidła wiśniowe
  •     250 g margaryny
  •     3 łyżki soku wiśniowego
  •     1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  •     1 łyżka kakao
  •     1 opakowania przyprawy do piernika
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 łyżka sody oczyszczonej
  •     100 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
  •     50 g margaryny do wysmarowania formy
  •     2 łyżki bułki tartej



Sposób przyrządzania:

Przygotuj masę miodową, w garnku roztop: miód, 1 szklanki cukru oraz margarynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj wystudzoną masę miodową, sok, dżem, kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszaj na gładką masę.

Z białek ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°. Piecz przez ok. 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf