- 750 g mąki pszennej
- 500 ml miodu płynnego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- dżem lub powidła wiśniowe
- 250 g margaryny
- 3 łyżki soku wiśniowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowania przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 100 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
- 50 g margaryny do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzania:
Przygotuj masę miodową, w garnku roztop: miód, 1 szklanki cukru oraz margarynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj wystudzoną masę miodową, sok, dżem, kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszaj na gładką masę.
Z białek ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°. Piecz przez ok. 1 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...