|
W przypadku borówki amerykańskiej można
śmiało powiedzieć, że jemy samo
zdrowie!
Owoce te bowiem bardzo dobrze regulują pracę układu
pokarmowego,
syrop borówkowy pomaga na kaszel,
a gęsta herbata zaparzona
z borówek suszonych łagodzi ból.
Borówki są niezwykle bogate w potas,
błonnik i należą do niskokalorycznych pokarmów.
Szklanka jagód pokrywa
1/3 zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C!
Owoce te są również
dobrym źródłem kwasu foliowego
– dlatego zaleca się je kobietom w ciąży
i tym,
którzy pragną poprawić koncentrację, pamięć, koordynację ruchów
oraz refleks.
|
Składniki
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 0,5 kg cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie
Owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i na małym ogniu grzać tak długo, aż masa zgęstnieje, płyn odparuje i owoce zaczną bulgotać. Gorące wkładamy do słoika. Bez pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...