sobota, 31 sierpnia 2013

Dżem z borówki amerykańskiej

W przypadku borówki amerykańskiej można
śmiało powiedzieć, że jemy samo zdrowie!
Owoce te bowiem bardzo dobrze regulują pracę układu pokarmowego,
syrop borówkowy pomaga na kaszel,
a gęsta herbata zaparzona z borówek suszonych łagodzi ból.
Borówki są niezwykle bogate w potas,
błonnik i należą do niskokalorycznych pokarmów.
Szklanka jagód pokrywa 1/3 zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C!
Owoce te są również dobrym źródłem kwasu foliowego
– dlatego zaleca się je kobietom w ciąży i tym,
którzy pragną poprawić koncentrację, pamięć, koordynację ruchów oraz refleks.




Składniki

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 0,5 kg cukru
  • sok z cytryny


Przygotowanie
Owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i na małym ogniu grzać tak długo, aż masa zgęstnieje, płyn odparuje i owoce zaczną bulgotać.  Gorące wkładamy do słoika. Bez pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf