Składniki:
- 1 kg filetów z ryby morskiej
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- przyprawy: sól
Sos grecki:
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 selera
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki wody
- szczypta cukru
- przyprawy: sól, liść laurowy
Sposób przyrządzania:
Filety ryby umyj i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj z obu stron na oliwie przez ok. 15 min. Posól do smaku.
Wykonaj sos: warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko przez ok. 10 min. na oliwie. Dodaj pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, dodaj starty ząbek czosnku, paprykę i koncentrat. Duś całość na małym ogniu przez ok. 30 min. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko kwaśnym. Rybę ułóż na półmisku i obłóż warzywami w sosie, dodaj pietruszkę do dekoracji.
mmm.... kocham rybę po grecku! zrobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuń