wtorek, 13 sierpnia 2013

Ryba po grecku




Składniki:

  •     1 kg filetów z ryby morskiej
  •     sok z 1 cytryny
  •     3 łyżki oliwy
  •     natka pietruszki
  •     przyprawy: sól



Sos grecki:


  •     2 marchwie
  •     1 pietruszka
  •     1 selera
  •     2 cebule
  •     3 łyżki oleju
  •     5 ziaren pieprzu
  •     3 ziarenka ziela angielskie
  •     1 ząbek czosnku
  •     1 łyżeczka papryki mielonej
  •     4 łyżki koncentratu pomidorowego
  •     3 szklanki wody
  •     szczypta cukru
  •     przyprawy: sól, liść laurowy




Sposób przyrządzania:

Filety ryby umyj i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj z obu stron na oliwie przez ok. 15 min. Posól do smaku.

Wykonaj sos: warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko przez ok. 10 min. na oliwie. Dodaj pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, dodaj starty ząbek czosnku, paprykę i koncentrat. Duś całość na małym ogniu przez ok. 30 min. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko kwaśnym. Rybę ułóż na półmisku i obłóż warzywami w sosie, dodaj pietruszkę do dekoracji.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf