- 50 g drożdży
- 1 niepełna szklanka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki
- 50 g masła
- 2 jaja
- 400 g śliwek
- 30 g margaryny do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru lub cukru pudru
Sposób przyrządzania:
Do miski wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, wkrusz drożdże, a następnie wymieszaj i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
Przełóż zaczyn do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, masło, jaja i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min (jeśli ciasto się klei podsypuj je mąką). Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Zrób kruszonkę: w misce wymieszaj mąkę, masło i cukier.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułóż owoce. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°. Piecz przez 1 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...