piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z owocami

Składniki:

  •     50 g drożdży
  •     1 niepełna szklanka cukru
  •     100 ml ciepłego mleka
  •     500 g mąki
  •     50 g masła
  •     2 jaja
  •     400 g śliwek
  •     30 g margaryny do wysmarowania formy
  •     2 łyżki bułki tartej



kruszonka:

  •     200 g mąki
  •     100 g masła
  •     100 g cukru lub cukru pudru




Sposób przyrządzania:

Do miski wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, wkrusz drożdże, a następnie wymieszaj i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.

Przełóż zaczyn do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, masło, jaja i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min (jeśli ciasto się klei podsypuj je mąką). Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Zrób kruszonkę: w misce wymieszaj mąkę, masło i cukier.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułóż owoce. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°. Piecz przez 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf