niedziela, 9 czerwca 2013

Śledzie w sosie miodowo - korzennym



Składniki:

  •     400 g śledzi matiasów bez skóry
  •     2 szkl. mleka



Sos:

  •     2 cebule
  •     1/2 szkl. oleju
  •     3 łyżki soku z cytryny
  •     1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
  •     5 łyżek miodu
  •     szczypta soli
  •     przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
  •     przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu


Sposób przyrządzania:

Śledzie namocz w mleku przez około 12 godzin (przechowuj je w lodówce). W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty. Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min. Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli.

Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy w całości oraz otartą skórkę z cytryny. Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki. Śledzie podawaj na drugi dzień.

3 komentarze:

  1. Czy śledzie które mają być wymoczone w mleku to powinny być kupione solone, w oleju czy zwykłe filety?Pytam ponieważ jak widzę w przepisie te mają być na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matiasy solone, i moczyć w mleku - jak w przepisie, pozdrawiam.

      Usuń
    2. Super, dziękuję :)

      Usuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf