poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kotleciki z kaszy gryczanej

Składniki(4porcje):

  •     100 g kaszy gryczanej
  •     1 jajko
  •     30 g masła
  •     50 ml śmietany kwaśnej
  •     kilka łyżek śmietanki 30%
  •     200 g pieczarek
  •     2 łyżki mąki pszennej
  •     3 łyżki posiekanej pietruszki
  •     przyprawy: sól, pieprz

 Sposób przyrządzania:

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie lekko rozgotowując ją. Przestudź lekko, dodaj masło, wymieszaj z kaszą, żeby lekko się rozpuściło i zmiksuj na mus wraz ze śmietaną. Dodaj rozbełtane jajko, mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pieczarki umyj dokładnie, zetrzyj na tarce i podsmaż na 2 łyżkach masła (ok. 15 min) na wolnym ogniu do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Następnie dodaj pietruszkę oraz przyprawy.

Pieczarki dodaj do masy z kaszy gryczanej i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°, blachę wyłóż pergaminem i wilgotną łyżką nakładaj masę na blachę, formując małe placuszki w odległościach 5 cm. Piecz ok. 25 min w temp. 180°. Kotleciki podawaj gorące do barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf