- 100 g kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 30 g masła
- 50 ml śmietany kwaśnej
- kilka łyżek śmietanki 30%
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie lekko rozgotowując ją. Przestudź lekko, dodaj masło, wymieszaj z kaszą, żeby lekko się rozpuściło i zmiksuj na mus wraz ze śmietaną. Dodaj rozbełtane jajko, mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pieczarki umyj dokładnie, zetrzyj na tarce i podsmaż na 2 łyżkach masła (ok. 15 min) na wolnym ogniu do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Następnie dodaj pietruszkę oraz przyprawy.
Pieczarki dodaj do masy z kaszy gryczanej i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°, blachę wyłóż pergaminem i wilgotną łyżką nakładaj masę na blachę, formując małe placuszki w odległościach 5 cm. Piecz ok. 25 min w temp. 180°. Kotleciki podawaj gorące do barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...