niedziela, 9 czerwca 2013

Zupa borowikowa z sandaczem i kwaśną śmietaną


Składniki

  •     250 g filetu z sandacza
  •     100 g borowików
  •     80 g marchewki
  •     40 g selera
  •     20 g pietruszka
  •     40 g pora
  •     1 cebula
  •     2 ząbki czosnku
  •     2-3 gałązki koperku
  •     100 ml śmietany kwaśnej
  •     przyprawy: sól, pieprz czarny


Sposób przyrządzania:

Warzywa obierz i pokrój w małe kawałki. Sandacza oczyść z ości i pokrój w kostkę. W rondelku wstaw do zagotowania 1, 5 l wody, przypraw solą i włóż warzywa. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę.

Borowiki oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę aż stanie się szklista. Wtedy dodaj czosnek i borowiki – smaż aż grzyby się zrumienią. Podsmażone przełóż do wywaru z warzywami. Zupę podgotuj, a następnie dodaj do niej sandacza i posiekany koperek. Nie gotuj już zupy, aby nie straciła aromatu kopru. Wlej kwaśną śmietanę i przelej zupę do talerza. Na koniec udekoruj kleksem śmietany i gałązką koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf