- 250 g filetu z sandacza
- 100 g borowików
- 80 g marchewki
- 40 g selera
- 20 g pietruszka
- 40 g pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki koperku
- 100 ml śmietany kwaśnej
- przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
Warzywa obierz i pokrój w małe kawałki. Sandacza oczyść z ości i pokrój w kostkę. W rondelku wstaw do zagotowania 1, 5 l wody, przypraw solą i włóż warzywa. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę.
Borowiki oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę aż stanie się szklista. Wtedy dodaj czosnek i borowiki – smaż aż grzyby się zrumienią. Podsmażone przełóż do wywaru z warzywami. Zupę podgotuj, a następnie dodaj do niej sandacza i posiekany koperek. Nie gotuj już zupy, aby nie straciła aromatu kopru. Wlej kwaśną śmietanę i przelej zupę do talerza. Na koniec udekoruj kleksem śmietany i gałązką koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...