Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 300 g żeberek wędzonych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 400 g ziemniaków
- 70 ml oleju
- 2 łyżki mąki
- 200 g kiełbasy
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przyrządzania:
Żeberka podziel na części. Ugotuj z nich wywar dodając przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę (marchew, pietruszkę, pora). Po 10 min gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotuj jeszcze przez ok. 10 min, następnie pokrój kapustę kiszoną i dodaj ją do zupy.
Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z kiełbasą. Następnie dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się zupy, ciągle mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...