wtorek, 11 czerwca 2013

Chutney z żurawiną

Chutney (czyt.Czatnej) to gęsty, aromatyczny sos owocowy, bardzo popularny w USA jako dodatek do mięs, głównie indyka świątecznego. Można go tez jeść z krakersami lub z serem typu Brie.

Składniki:


  •     235 ml (1 szklanka) wody
  •     150 g (3/4 szklanki) cukru
  •     350 g świeżych owoców żurawiny
  •     125 g (1 szklanka) jabłek, obranych i pokrojonych w małą kostkę
  •     120 ml (1/2 szklanki) octu jabłkowego
  •     70 g (1/2 szklanki) rodzynek
  •     1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  •     1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  •     1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  •     1/8 łyżeczki mielonych goździków




Sposób przygotowania:

W niewielkim rondelku wymieszać wodę z cukrem. Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Dodać żurawinę, jabłka, ocet jabłkowy, rodzynki i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut często mieszając.
Przelać mieszaninę do plastikowej lub szklanej miski i przykryć folią spożywczą tak, aby była dociśnięta do wierzchu sosu. Ostudzić do temperatury pokojowej i podawać, albo przykryć i wstawić do lodówki. Przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf