Składniki:
- 235 ml (1 szklanka) wody
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 350 g świeżych owoców żurawiny
- 125 g (1 szklanka) jabłek, obranych i pokrojonych w małą kostkę
- 120 ml (1/2 szklanki) octu jabłkowego
- 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przygotowania:
W niewielkim rondelku wymieszać wodę z cukrem. Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Dodać żurawinę, jabłka, ocet jabłkowy, rodzynki i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut często mieszając.
Przelać mieszaninę do plastikowej lub szklanej miski i przykryć folią spożywczą tak, aby była dociśnięta do wierzchu sosu. Ostudzić do temperatury pokojowej i podawać, albo przykryć i wstawić do lodówki. Przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...