Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżki śmietany
- 200 g masła
- 3 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
- kolorowe gotowe lukry
- posypki cukrowe
- perełki dekoracyjne
- pisaki cukrowe
Sposób przyrządzania:
Mąkę wsyp na stolnicę, na jej środku ułóż zimne masło i posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka, cukier puder i śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na co najmniej 1 godz. Po wyjęciu ciasta z lodówki, oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Ponownie oprósz mąką rozwałkowane ciasto tak, aby nie przyklejało się do stolnicy.
Wycinaj ciastka świątecznymi foremkami i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka również oprósz mąką z każdej strony, łatwiej Ci je będzie przenieść na blachę do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasteczka białkiem za pomocą płaskiego pędzla, dzięki temu nabiorą złocistego koloru. Piecz przez ok. 20 - 30 min w temperaturze ok. 190°.
Ostudzone ciasteczka smaruj lukrem w dowolnym kolorze. Powierzchnia lukru będzie gładka, jeżeli rozsmarujesz go szerokim, ciepłym nożem (pomocz nóż w gorącej wodzie). Pamiętaj, że wszystkie ozdoby układa się na jeszcze nie wyschniętym lukrze, aby się do niego dobrze przykleiły.
Przechowuj ciasteczka w zamkniętych słojach lub pudełkach. Możesz też pozawijać je w folię aluminiową. Ciastka lubią przejmować obce zapachy, dlatego warto je szczelnie zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...