sobota, 8 czerwca 2013

Marcepanowe cukiereczki świętego Mikołaja


Składniki

  • 1 litr wody
  • 12 dag tłuszczu (olej, masło, margaryna)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg cukru pudru
  • kilka kropli olejku migdałowego

Dekoracja
  • żelki
  • gotowy lukier
  • mazaki cukrowe
  • perełki cukrowe


    Sposób przyrządzania:

    Wodę zagotuj z tłuszczem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów garnka i łyżki, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia. ( można ją porwać na mniejsze kawałki, szybciej wystygnie)

    Do ostudzonej masy dodaj  1kg cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego i wyrabiaj w rękach ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej cukru pudru). Oderwij niewielki kawałeczek i uformuj w palcach kulkę. Następnie rozpłaszcz kulkę palcami, tak aby powstał placuszek o grubości 0,5 - 1cm. I wykrój wybrany przez siebie kształt. Powtórz czynność z pozostałą masą.

    Cukierki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Susz w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni przez około 15 minut. Na gotowych cukierkach robimy ozdoby wedle uznania. Cukierki wkładamy do słoika.

    *Zamiast masy marcepanowej możesz również przygotować oryginalny marcepan.
    • Obrane migdały (250g) drobno zmiel, a następnie zagnieć na twardą masę z cukrem pudrem (250g) i 2 łyżkami olejku migdałowego. Następnie postępuj jak z wyżej opisaną masą marcepanową.

      Jeżeli chcesz dłużej przechować masę zaraz po zagnieceniu migdałów z cukrem pudrem i olejkiem, rozgrzej ją w garnuszku i mieszaj, aż przestanie przywierać do dna. Następnie postępuj jak wyżej.


      Z podanych składników zrobisz ok. 30 cukierków:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf