Składniki
- 1 litr wody
- 12 dag tłuszczu (olej, masło, margaryna)
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kg cukru pudru
- kilka kropli olejku migdałowego
Dekoracja
- żelki
- gotowy lukier
- mazaki cukrowe
- perełki cukrowe
Sposób przyrządzania:
Wodę zagotuj z tłuszczem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów garnka i łyżki, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia. ( można ją porwać na mniejsze kawałki, szybciej wystygnie)
Do ostudzonej masy dodaj 1kg cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego i wyrabiaj w rękach ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej cukru pudru). Oderwij niewielki kawałeczek i uformuj w palcach kulkę. Następnie rozpłaszcz kulkę palcami, tak aby powstał placuszek o grubości 0,5 - 1cm. I wykrój wybrany przez siebie kształt. Powtórz czynność z pozostałą masą.
Cukierki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Susz w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni przez około 15 minut. Na gotowych cukierkach robimy ozdoby wedle uznania. Cukierki wkładamy do słoika.
*Zamiast masy marcepanowej możesz również przygotować oryginalny marcepan.
- Obrane migdały (250g) drobno zmiel, a następnie zagnieć na twardą masę z cukrem pudrem (250g) i 2 łyżkami olejku migdałowego. Następnie postępuj jak z wyżej opisaną masą marcepanową.
Jeżeli chcesz dłużej przechować masę zaraz po zagnieceniu migdałów z cukrem pudrem i olejkiem, rozgrzej ją w garnuszku i mieszaj, aż przestanie przywierać do dna. Następnie postępuj jak wyżej.
Z podanych składników zrobisz ok. 30 cukierków:)
- Obrane migdały (250g) drobno zmiel, a następnie zagnieć na twardą masę z cukrem pudrem (250g) i 2 łyżkami olejku migdałowego. Następnie postępuj jak z wyżej opisaną masą marcepanową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...