piątek, 14 czerwca 2013

Słodkie dary lasu





Składniki

Ciasto:

  •     3 szklanki mąki,
  •     kostka margaryny,
  •     szklanka śmietany 18%,
  •     1 białko,
  •     2 łyżki maku.

Krem:

  •     1 l mleka,
  •     5 żółtek,
  •     2 duże budynie waniliowe,
  •     2 łyżki mąki pszennej,
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •     szklanki cukru,
  •     cukier waniliowy,
  •     kostka masła,
  •     1/2 kostki margaryny.




Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
W szklance mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf