Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- kostka margaryny,
- szklanka śmietany 18%,
- 1 białko,
- 2 łyżki maku.
Krem:
- 1 l mleka,
- 5 żółtek,
- 2 duże budynie waniliowe,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- kostka masła,
- 1/2 kostki margaryny.
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
W szklance mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...