Składniki:
- 400 g śledzi matiasów bez skóry
- 2 szkl. mleka
Sos:
- 2 cebule
- 1/2 szkl. oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
- 5 łyżek miodu
- szczypta soli
- przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
- przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu
Sposób przyrządzania:
Śledzie namocz w mleku przez około 12 godzin (przechowuj je w lodówce). W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty. Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min. Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli.
Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy w całości oraz otartą skórkę z cytryny. Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki. Śledzie podawaj na drugi dzień.
Czy śledzie które mają być wymoczone w mleku to powinny być kupione solone, w oleju czy zwykłe filety?Pytam ponieważ jak widzę w przepisie te mają być na słodko.
OdpowiedzUsuńMatiasy solone, i moczyć w mleku - jak w przepisie, pozdrawiam.
UsuńSuper, dziękuję :)
Usuń