poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sos bearneński


Składniki:

  •     1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  •     1/3 szklanki octu
  •     2 żółtka
  •     1/2 kostki masła
  •     1 cebulka szalotka
  •     2 łyżki posiekanej pietruszki
  •     1 pęczek drobnego szczypioru
  •     3 łyżki posiekanego estragonu
  •     przyprawy: sól, pieprz




Sposób przyrządzania:

Estragon, szczypior i pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulkę obierz z łuski i również drobno posiekaj. Następnie zalej ją winem i octem, zagotuj i odparuj do połowy objętości. Płyn przecedź przez sitko i nieco przestudź. Dodaj do niego żółtka i ubij trzepaczką. Otrzymaną masę znowu podgrzej na wolnym ogniu przez ok. 20 min, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Następnie dodawaj po kawałeczku masła, pamiętając o ciągłym ubijaniu. Do gęstego sosu dodaj posiekane zioła, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Sos bearneński wyśmienicie pasuje do mięsa czerwonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf