Składniki:
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 1/3 szklanki octu
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 1 cebulka szalotka
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 pęczek drobnego szczypioru
- 3 łyżki posiekanego estragonu
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Estragon, szczypior i pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulkę obierz z łuski i również drobno posiekaj. Następnie zalej ją winem i octem, zagotuj i odparuj do połowy objętości. Płyn przecedź przez sitko i nieco przestudź. Dodaj do niego żółtka i ubij trzepaczką. Otrzymaną masę znowu podgrzej na wolnym ogniu przez ok. 20 min, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Następnie dodawaj po kawałeczku masła, pamiętając o ciągłym ubijaniu. Do gęstego sosu dodaj posiekane zioła, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Sos bearneński wyśmienicie pasuje do mięsa czerwonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...