wtorek, 11 czerwca 2013

Królik w maśle tymiankowym


Składniki:
  • jeden sprawiony królik (1,6 -1,8 kg),
  • 500 g młodej marchewki,
  • 3-4 małe cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 5-6 gałązek tymianku,
  • 2 małe gałązki rozmarynu,
  • 75 g masła,
  • 750 g ziemniaków

Przygotowanie:
Królika podzielić na 8 części. Marchewkę i cebulę pokroić na kawałki. Czosnek umyć, ale nie obierać. Królika, warzywa i czosnek ułożyć w brytfannie. Doprawić solą i pieprzem. Z tymianku oberwać listki (obrane łodyżki również włożyć do brytfanny). Masło roztopić, dodać listki tymianku, przesmażyć i polać królika. Brytfannę wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 40-45 minut od czasu do czasu polewając masłem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać do królika.

1 komentarz:

  1. uwielbiam królika w warzywach :) Dania z klasą :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf