Składniki:
- jeden sprawiony królik (1,6 -1,8 kg),
- 500 g młodej marchewki,
- 3-4 małe cebule,
- 8 ząbków czosnku,
- sól, pieprz,
- 5-6 gałązek tymianku,
- 2 małe gałązki rozmarynu,
- 75 g masła,
- 750 g ziemniaków
Przygotowanie:
Królika podzielić na 8 części. Marchewkę i cebulę pokroić na kawałki. Czosnek umyć, ale nie obierać. Królika, warzywa i czosnek ułożyć w brytfannie. Doprawić solą i pieprzem. Z tymianku oberwać listki (obrane łodyżki również włożyć do brytfanny). Masło roztopić, dodać listki tymianku, przesmażyć i polać królika. Brytfannę wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 40-45 minut od czasu do czasu polewając masłem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać do królika.
uwielbiam królika w warzywach :) Dania z klasą :)
OdpowiedzUsuń