- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 1 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Masa marcepanowa:
- 125 ml wody
- 60 g tłuszczu (oleju, masła lub margaryny)
- 125 g mąki pszennej
- 1 kg cukru pudru
- kropelka olejku migdałowego
Dekoracja:
- opakowanie polewy czekoladowej mlecznej
- kolorowe lentilki
- mazaki cukrowe
- gotowe opakowanie lukru
Sposób przyrządzania:
Przygotuj masę marcepanową: wodę zagotuj z tłuszczem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia. Następnie dodaj cukier puder, olejek i wyrabiaj ciasto w rękach (jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dosyp więcej cukru pudru).
Przygotuj ciasto: miód z cukrem podgrzej, aby się roztopił, dodaj łyżkę wody i zagotuj (3 min). Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę i roztrzepane jajo. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min.
Następnie kształtuj w dłoniach kulki ciasta o średnicy denka papilotków do pieczenia. Włóż kulki do papilotków i piecz przez ok. 20 min w temp. 180°. Wyjmij babeczki i polej je polewą czekoladową (zaczekaj aż polewa zastygnie).
Z przygotowanej wcześniej masy marcepanowej ulep kulki, lekko spłaszcz i nasadź na babeczki - to będą głowy skrzacików.
Z masy marcepanowej ulep też czapeczkę. Najpierw zrób kulkę, z kulki zrób grubszy wałeczek, na końcu wałeczka uformuj kuleczkę - pomponik. Nie odrywając masy marcepanowej, uformuj pomponik z jednego kawałka masy, a następnie przy pomocy lukru przyklej do skrzacika. Na czapce skrzacika narysuj paski mazakami cukrowymi.
Na koniec przy pomocy lukru przymocuj skrzacikom noski z lentilek i oczka z draży czekoladowych. Mazakami cukrowymi narysuj buźkę.
Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 3 - 4 skrzacików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...