niedziela, 9 czerwca 2013

Zupa z karpia z imbirem, koprem i grzybami




Składniki:

  • kilka głów z karpia ew. korpusy z innych ryb
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 cebula
  • pół selera lub ok. 5 łodyg selera naciowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 fenkuł
  • gałązka pietruszki
  • klarowane masło
  • liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, skórka z cytryny, pieprz, chili, czosnek
  • 3 drobno posiekane pomidory
  • 4 cm korzenia imbiru
  • garść posiekanych pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 2 filety z karpia bez ości ew. inna ryba
  • ew. 100 ml śmietany 30%

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na klarowanym maśle, aż lekko się zrumienią. Następnie dodajemy korpusy, wino i przyprawy. Odparowujemy i ponownie zalewamy taką ilością wody, by przykryła ingrediencje zawarte w garnku. Gotujemy ok. 30 min. Odszumowujemy. Studzimy i cedzimy. Do bulionu dodajemy pomidory, utarty imbir, śmietanę i grzyby. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Rybę kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 2 minuty i podajemy ze świeżo siekanym koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf