Składniki:
- kilka głów z karpia ew. korpusy z innych ryb
- 1 marchew
- 1 por
- 1 cebula
- pół selera lub ok. 5 łodyg selera naciowego
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 1 fenkuł
- gałązka pietruszki
- klarowane masło
- liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, skórka z cytryny, pieprz, chili, czosnek
- 3 drobno posiekane pomidory
- 4 cm korzenia imbiru
- garść posiekanych pieczarek
- 1 pęczek koperku
- 2 filety z karpia bez ości ew. inna ryba
- ew. 100 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na klarowanym maśle, aż lekko się zrumienią. Następnie dodajemy korpusy, wino i przyprawy. Odparowujemy i ponownie zalewamy taką ilością wody, by przykryła ingrediencje zawarte w garnku. Gotujemy ok. 30 min. Odszumowujemy. Studzimy i cedzimy. Do bulionu dodajemy pomidory, utarty imbir, śmietanę i grzyby. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Rybę kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 2 minuty i podajemy ze świeżo siekanym koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...