piątek, 14 czerwca 2013

Tarta korzenna z jabłkami i gruszkami




Składniki:

Kruche ciasto:

  •     150 g mąki pszennej
  •     75 g miękkiego masła
  •     kilka kropel aromatu waniliowego
  •     1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
  •     szczypta soli
  •     1 czubata łyżka masła do smarowania formy



Nadzienie:

  •     1 winne jabłko
  •     1 gruszka
  •     50 g płatków migdałowych
  •     2 łyżki śmietanki kremówki
  •     100 g orzechów włoskich
  •     100 g orzechów laskowych
  •     100 g rodzynek
  •     50 g cukru pudru
  •     200 g winogron czerwonych
  •     15 ml spirytusu




Przyprawy:

  •     szczypta gałki muszkatołowej
  •     1/2 łyżeczka mielonych goździków
  •     skórka starta z 1/4 pomarańczy
  •     skórka starta z 1/4 cytryny
  •     szczypta cynamonu




Sposób przyrządzania:

Przygotuj nadzienie: orzechy laskowe i włoskie zmiksuj z 2 łyżkami śmietanki kremówki. Masę przełóż do miski. Rodzynki przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do miski z masą. Obierz jabłko i gruszkę, usuń koszyczki nasienne, a owoce posiekaj w drobną kostkę. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wszystko wymieszaj, dodaj spirytus, płatki migdałowe,  wszystkie przyprawy i pozostaw do momentu użycia.

Przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Mąkę rozetrzyj w palcach z masłem, aby utworzyły się okruchy. Dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrób ciasto. Uformuj kulę. Przełóż ją na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj. Formę do pieczenia tarty wysmaruj masłem, wyłóż ją ciastem przyciskając je do boków formy. Nadmiar ciasta odetnij zostawiając ok. 1,5 cm poza rantem formy i zawiń ozdobnie wystające części. Następnie ponakłuwaj je widelcem, posmaruj całość rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 10 min.

Tartę wyjmij a wnętrze wyłóż nadzieniem. Resztki ciasta zagnieć ponownie formując kulę, rozwałkuj i wytnij świąteczne motywy, np. choinki. Poukładaj je dekoracyjnie na cieście i przed pieczeniem posmaruj białkiem. Tartę ponownie włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 180°. Przed podaniem ciepłe kawałki tarty udekoruj bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf