Składniki:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g miękkiego masła
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka masła do smarowania formy
Nadzienie:
- 1 winne jabłko
- 1 gruszka
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g rodzynek
- 50 g cukru pudru
- 200 g winogron czerwonych
- 15 ml spirytusu
Przyprawy:
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka mielonych goździków
- skórka starta z 1/4 pomarańczy
- skórka starta z 1/4 cytryny
- szczypta cynamonu
Sposób przyrządzania:
Przygotuj nadzienie: orzechy laskowe i włoskie zmiksuj z 2 łyżkami śmietanki kremówki. Masę przełóż do miski. Rodzynki przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do miski z masą. Obierz jabłko i gruszkę, usuń koszyczki nasienne, a owoce posiekaj w drobną kostkę. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wszystko wymieszaj, dodaj spirytus, płatki migdałowe, wszystkie przyprawy i pozostaw do momentu użycia.
Przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Mąkę rozetrzyj w palcach z masłem, aby utworzyły się okruchy. Dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrób ciasto. Uformuj kulę. Przełóż ją na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj. Formę do pieczenia tarty wysmaruj masłem, wyłóż ją ciastem przyciskając je do boków formy. Nadmiar ciasta odetnij zostawiając ok. 1,5 cm poza rantem formy i zawiń ozdobnie wystające części. Następnie ponakłuwaj je widelcem, posmaruj całość rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 10 min.
Tartę wyjmij a wnętrze wyłóż nadzieniem. Resztki ciasta zagnieć ponownie formując kulę, rozwałkuj i wytnij świąteczne motywy, np. choinki. Poukładaj je dekoracyjnie na cieście i przed pieczeniem posmaruj białkiem. Tartę ponownie włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 180°. Przed podaniem ciepłe kawałki tarty udekoruj bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...