Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki świeżego majeranku
- 1/2 cebuli, najlepiej szalotki
- 10 g masła
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na maśle na wolnym ogniu. Następnie zalej ją białym winem i smaż aż wino wyparuje do ok. 30% objętości. Śmietanę kremówkę przelej do kubeczka i wymieszaj z solą. Następnie dodaj ją do cebuli i wina. Gotuj wszystko ciągle mieszając przez ok. 5 min. Pod koniec gotowania dodaj posiekany świeży majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do innego naczynia, by przestygło. Po ostygnięciu zmiksuj na gładki sos i dopraw pieprzem. Podawaj z młodymi ziemniakami w mundurkach, sałatkami z ciepłymi ziemniakami, szparagami, pieczonym schabem lub roladkami z kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...