sobota, 19 lipca 2014

Penne z kurkami i kabanosem orzechowym

Składniki

  • makaron penne
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 60g kurek
  • 2 kabanosy orzechowe (lub jakaś cienka kiełbaska)
  • 40ml koniaku
  • ser parmezan
  • świeża bazylia
  • sól morska
  • biały pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Szalotki i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na 2-3 części. Kabanosa pokroić na 1-2 cm długości. Jeśli nie mamy parmezanu, ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Do woka (rondla/patelki) wlać dwie łyżki oliwy i przesmażyć grzyby wraz z szalotką i czosnkiem. Dodać kabanosa, smażyć około pięciu minut, doprawić całość solą i pieprzem. Wlać brandy i flambować. Gdy płomień zaniknie - powinno to trwać kilka sekund, włożyć ugotowane penne. Wymieszać, oprószyć serem i podać potrawę udekorowaną świeżą bazylią.

2 komentarze:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf