- makaron fettuccine - grube wstążki
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- koperek
- białe wytrawne wino
- 150 g fileta z łososia
- śmietana 22%
- świeża bazylia
- sól morska
- biały pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oliwy. Do woka wlać 1-2 łyżki oliwy, podsmażyć drobno posiekane szalotki i czosnek. Przepłukaną rybę pokroić w paski, koper opłukać i posiekać. Do szalotek dodać rybę, podsmażać około dwóch minut mieszając. Dodać koperek, sól, pieprz i wlać 3/4 szklanki wina. Wymieszać, alkohol powinien odparować. Wtedy należy zdjąć naczynie z ognia i dodać śmietany (2-3 łyżki). Wymieszać i podać z makaronem. Co by wino nie zwietrzało - wypić do obiadu :D.
O ja wybieram ten przepis, bo KOCHAM łososia:) jak tylko pojadę do sklepu zaraz zakupię potrzebne składniki i....poproszę moją ukochaną przyjaciółkę, by wykonała dla mnie ten smakołyk, a ja w zamian zrobię jej serduszko:)
OdpowiedzUsuńbuziaki:)