sobota, 19 lipca 2014

Fettuccine z łososiem

Składniki

  • makaron fettuccine - grube wstążki
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • koperek
  • białe wytrawne wino
  • 150 g fileta z łososia
  • śmietana 22%
  • świeża bazylia
  • sól morska
  • biały pieprz


Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oliwy. Do woka wlać 1-2 łyżki oliwy, podsmażyć drobno posiekane szalotki i czosnek. Przepłukaną rybę pokroić w paski, koper opłukać i posiekać. Do szalotek dodać rybę, podsmażać około dwóch minut mieszając. Dodać koperek, sól, pieprz i wlać 3/4 szklanki wina. Wymieszać, alkohol powinien odparować. Wtedy należy zdjąć naczynie z ognia i dodać śmietany (2-3 łyżki). Wymieszać i podać z makaronem. Co by wino nie zwietrzało - wypić do obiadu :D.
       

1 komentarz:

  1. O ja wybieram ten przepis, bo KOCHAM łososia:) jak tylko pojadę do sklepu zaraz zakupię potrzebne składniki i....poproszę moją ukochaną przyjaciółkę, by wykonała dla mnie ten smakołyk, a ja w zamian zrobię jej serduszko:)
    buziaki:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf