- makaron penne
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 60g kurek
- 2 kabanosy orzechowe (lub jakaś cienka kiełbaska)
- 40ml koniaku
- ser parmezan
- świeża bazylia
- sól morska
- biały pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Szalotki i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na 2-3 części. Kabanosa pokroić na 1-2 cm długości. Jeśli nie mamy parmezanu, ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Do woka (rondla/patelki) wlać dwie łyżki oliwy i przesmażyć grzyby wraz z szalotką i czosnkiem. Dodać kabanosa, smażyć około pięciu minut, doprawić całość solą i pieprzem. Wlać brandy i flambować. Gdy płomień zaniknie - powinno to trwać kilka sekund, włożyć ugotowane penne. Wymieszać, oprószyć serem i podać potrawę udekorowaną świeżą bazylią.
Mmmm zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń