sobota, 19 lipca 2014

Suflet z ziemniakami i chorizo

Składniki

  • 8 jajek
  • 150g ziemniaków (ugotowanych lub upieczonych)
  • chorizo (lub inna kiełbaska/kabanos/szynka) 150g
  • 0,5 szklanki mleka
  • ser żółty starty lub parmezan 80g
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz

Przygotowanie

 Natkę pietruszki opłukać, posiekać (potrzebujemy dwie łyżki). Jajka wymieszać z mlekiem, solą,  pieprzem i natką. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Do kokilek wlać masę jajeczną. Kiełbaskę podsmażyć, dodać do masy jajecznej, ułożyć również ziemniaki. Posypać serem. Piec w temperaturze 190 stopni koło 10 - 15 minut, jaja powinny stężeć.



*Edit
Można dać mniej jajek. Np 4 jaja. Można pominąć mleko, lub dać wtedy o połowę mniej. Ziemniaki najprościej i najszybciej - ubić, wymieszać z jajkami. Kiełbaskę ułożyć na wierzchu. Masę jajeczną można wymieszać (nim włożymy do piekarnika) również z serem, a można też serem oprószyć. Dla sprostowania suflet to ładnie powiedziane, po prostu są to zapieczone jaja. Żeby wyszedł nam prawdziwy suflet - jajka muszą być świeże, najlepiej oczywiście prosto od kurki. Przed ubiciem schłodzone w lodówce. Żeby suflet był puszysty najpierw ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ziemniaki ubić,wymieszać z żółtkami i 2-3 łyżkami masła, natką. Dodać kiełbasy i sera. przypraw. Prawdziwy suflet (z ubitych białek) nieco urośnie, więc kokilkę wypełniamy w 3/4 wysokości. Piec w 200-220stopni około 20 minut. 
Pierwszy sposób, który podałam - wygląda fajnie, smakuje ok. Robi się szybko, a o to chodzi przy śniadaniu dla Małżona i dzieciaka. Głodni to niezadowoleni ;-)

4 komentarze:

  1. łaaał! totalny odlot jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, chyba musze spróbować, niesamowicie prosty ten przepis, a ja szukam czegoś lekkiego do jedzenia :)
    A te ziemniaki to "wrzucić" do masy jajecznej, do małych salaterek, gdzie się będą piec? Nie kroić..?
    I czy z mniejszej ilości jajek wyjdzie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, nie wiem, czy się komentarz nie dodał - piszę jeszcze raz :)
    Strasznie mi się ten przepis spodobał - taki prosty w sam raz dla mnie, bo z gotowaniem jestem na bakier ;d mam tylko pytanie odnośnie przyrządzenia - ziemniaki trzeba pokroić i wrzucić do pojemniczków, gdzie masa jajeczna będzie się piec? I czy można przyrządzić to danie z mniejszej ilości jajek, dolewając więcej mleka, czy nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, brzmi świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf