- 250 g schabu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- ostra papryka
Przygotowanie
Schab opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na woku/patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć mięso na złoto. Zdjąć mięso, dodać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. I podsmażyć, dodać ponownie mięso. Zalać bulionem i dusić do miękkości mięsa. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i zsiekać w malakserze na gładką masę. Dodać do gotującego się bulionu wraz z śmietaną. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać trochę papryki słodkiej i ostrej. Sos odlać i ponownie na gładką masę zblendować. Podawać gorące z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...