środa, 23 lipca 2014

Truskawkowy sernik na zimno

Składniki

biszkopt

  •     4 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
  •     4 czubate łyżki mąki pszennej
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     3 łyżki cukru
  •     1 łyżka cukru waniliowego
  •     4 łyżki kakao wawel


masa

  •     500 g świeżych truskawek
  •     700 g zmielonego sera półtłustego (lub z wiaderka)
  •     szklanka cukru cukru
  •     2,5 łyżki żelatyny

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca nadal ubijając na małych obrotach dodać żółtka, następnie przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Konsystencja masy powinna być dość rzadka, jednak nie powinna za bardzo się rozlewać. Ciasto wylać na blaszkę i piec 10 - 15 minut. Truskawki umyć i odszypułkować. Do dużego garnka przełożyć ser, cukier i truskawki. Zmiskować całość na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, dodać do serowej masy i dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ostudzony biszkopt. W garnuszku rozgnieść  garście truskawek, łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/5 gorącej wody, dodać do truskawek, zostawić do stężenia. Na tężejący sernik wylać tężejący mus / galaretkę. Podawać schłodzone.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniczki na zimno szczegolnie w lato ... mnn pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf