sobota, 19 lipca 2014

Ogórki małosolne / ogórki kiszone


Składniki

  •     ogórki gruntowe
  •     koper
  •     czosnek
  •     opcjonalnie: korzeń chrzanu, liście porzeczki/wiśni/winorośli, gorczyca
  •     łyżka soli na litr wody


Przygotowanie


Ogórki umyć. Czosnek obrać ułożyć na dnie wraz z ogórkami. Włożyć koper, chrzan i liście jeśli posiadamy. Można dodać gorczycy (łyżeczka do dwóch). Żeby były pikantniejsze można dodać papryczkę chilli. Zalać przegotowaną woda z solą, aby ogórki były dobrze przykryte. Przykryć talerzykiem lub piętką chleba.  Odstawić na 2-4 dni w chłodne miejsce. W tym czasie będą ogórki małosolne. Jeśli poleżą dłużej - kiszone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf