sobota, 5 lipca 2014

Zupa koperkowa



Składniki
  • dwie roladki z kurczaka (górna część udka bez skóry)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • nać selera
  • pół selera
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • pół cebuli, lub mała cebula, ale za to z łupką
  • szczypta kurkumy
  • koperek
  • woreczek ryżu

Przygotowanie
Roladki opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę umyć (nie obierać) i wrzucić w łupce do garnka. Dodać dosłownie szczyptę kurkumy* oraz nać selera. Cebula i kurkuma sprawi, że wywar mięsny tzw rosół będzie złocisty bez kostki rosołowej, a dzięki cebulce i naci selera nabierze nam smaku. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera obrać, część pokroić w talarki, część zetrzeć na tarce.Gdy zrobi się wywar (z roladek nie robi się szumowina) dodać warzywa. Po około 10-15 minutach wyjąć nać, cebulę, i roladki, wrzucić ryż - (lub lane kluski!) i posiekany koperek. Roladkę oddzielić od kostki i dodać do garnka. Zagotować.

*EDIT*
Zamiast ryżu dodałam (nowe zdjęcie) kluski lane.
Przepis podstawowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • opcjonalnie szczypta soli
Składniki połączyć  - wymieszać widelcem, aż masa będzie gładka, bez grudek. Do ugotowanej zupy wlać cienką strugą ciasto i delikatnie wymieszać. Gotować gdy kluski wypłyną na wierzch jeszcze dwie minuty.


* KURKUMA
Hindusi wykorzystują kurkumę od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Podejrzewali, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. I rzeczywiście, wkrótce wyodrębnili aktywny składnik kurkumy – kurkuminoidy. To właśnie te naturalne substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój.

Przyprawa życia

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) jest rośliną z rodziny imbirowatych, reprezentuje ją aż 70 gatunków. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji – tej „przyprawy życia” używają tam uzdrawiacze medycyny ajurwedyjskiej, najstarszego systemu leczniczego świata. Według ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn – niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym. A kurkuma dobrze wpływa na trawienie, dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – może kiedyś staną się alternatywą dla antybiotyków? Na to musimy jeszcze chwilę poczekać, naukowcy pracują nad leczniczym zastosowaniem składników tej rośliny i łatwą do przyswojenia formą, bowiem, by odczuć dobroczynne działanie kurkumy , trzeba ją stosować przez dłuższy czas. Spożywana jako przyprawa niestety nie dociera w całości bezpośrednio do krwioobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane.

Co jeszcze wiemy o kurkumie?

Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciw nowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.
(źródło i czytaj więcej -
http://zwierciadlo.pl/2013/zdrowie/diety/kurkuma-dobroczynne-wlasciwosci  )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf