- 50 g suszonych borowików
- 1 cebula
- włoszczyzna
- bulion warzywny w kostce (opcjonalnie)
- 150 ml śmietany 30%
- masło
- oliwa
- mąka
- sól morska
- pieprz biały
- nać selera
- chleb na grzanki
Przygotowanie
Grzyby zalać wodą i zostawić celem namoczenia na co najmniej 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać. Włoszczyznę (1 marchew, 1 pietruszka, pół małego selera) obrać, włożyć do garnka wraz z wiązką naci selera, zalać wodą, opcjonalnie dodać kostkę bulionową i ugotować wywar. N patelce rozgrzać 2-3 łyżki masła i dodać grzyby wraz z cebulą. Podsmażyć około 5 minut i oprószyć całość mąką. Z ugotowanego bulionu wyjąć nać selera, włożyć podsmażone grzyby. Gotować na małym ogniu. Zupę zblendować na mus/krem. Jeśli będzie zbyt rzadka, zagęścić mąką. Koniecznie dodać śmietany 30% i doprawić do smaku solą morską, pieprzem białym. Chleb pokroić w kostkę przypiec na maśle/oliwie. Krem podawać z grzankami. Szybko się robi, a jest bardzo pyszny i aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...