poniedziałek, 21 lipca 2014

Krem z borowików

Składniki

  •     50 g suszonych borowików
  •     1 cebula
  •     włoszczyzna
  •     bulion warzywny w kostce (opcjonalnie)
  •     150 ml śmietany 30%
  •     masło
  •     oliwa
  •     mąka
  •     sól morska
  •     pieprz biały
  •     nać selera
  •     chleb na grzanki

  

Przygotowanie

Grzyby zalać wodą i zostawić celem namoczenia na co najmniej 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać. Włoszczyznę (1 marchew, 1 pietruszka, pół małego selera) obrać, włożyć do garnka wraz z wiązką naci selera, zalać wodą, opcjonalnie dodać kostkę bulionową i ugotować wywar. N patelce rozgrzać 2-3 łyżki masła i dodać grzyby wraz z cebulą. Podsmażyć około 5 minut i oprószyć całość mąką. Z ugotowanego bulionu wyjąć nać selera, włożyć podsmażone grzyby. Gotować na małym ogniu. Zupę zblendować na mus/krem. Jeśli będzie zbyt rzadka, zagęścić mąką. Koniecznie dodać śmietany 30% i doprawić do smaku solą morską, pieprzem białym. Chleb pokroić w kostkę przypiec na maśle/oliwie. Krem podawać z grzankami. Szybko się robi, a jest bardzo pyszny i aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf