sobota, 19 lipca 2014

Puszysty biszkoptowy omlet z karmelizowanym bananem



Składniki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • masło
  • banan
  • cukier
  • syrop klonowy

Przygotowanie
Z dwóch jaj wyjdzie nam jeden omlet. Na każde jajo - łyżka mąki.
Żółtko oddzielić od białka. Białko ze szczyptą soli ubić  na sztywną pianę, wlać pomału żółtko i dalej ubijać. Powinna nam wyjść taka żółtawa piana. Sitkiem przesiać mąkę, żeby ciasto było puszyste, wymieszać. Smażyć na maśle. Banana obrać, pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelkę wlać 4 łyżki wody, i 2 łyżki cukru, grzać- zrobi nam się syrop. Do tego dodać parę kropel syropu klonowego, zależy jak słodkie lubimy. Na to wrzucić banany, i przesmażyć. Polać sosem omleta.

3 komentarze:

  1. Mam nadzieję że pojawi się jeden mój komentarz a nie kilka.......coś szwankowalo przy dodawaniu :((

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja jestem wiecznie na diecie :(

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf