- 120g chorizo
- 220g schabu środkowego
- kilka czarnych oliwek (do smaku, można pominąć)
- masło
- czarne oliwki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200g przecieru pomidorowego
- sól morska
- pieprz czarny
- oregano
Przygotowanie
Schab pokroić w plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle około 2 minuty każdą stronę. Wyjąć schab. Na patelnie wrzucić pokrojone w plastry czarne oliwki. Posiekany czosnek, oraz pokrojoną w piórka cebulkę. Dodać pokrojone w plastry chorizo i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, oraz mięso. Dolać 1/4 szklanki wody i na małym ogniu dusić, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewać po troszce wody. Jednak musi ona odparować, sos sam musi zgęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Podawać z zapiekanką z kalarepki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...