Smaczna lista prezentów pod choinkę,
które możemy zrobić sami.
Nie musimy zawsze kupować drogich upominków.
Taki słoiczek od serca to też dobry pomysł.
babble.com |
1. Dżem mandarynkowy.
Zima to sezon na cytrusy.
A kto z was nie lubi dżemów?
My uwielbiamy. Dżem z mandarynek można zrobić na słodko, jak i bardziej pikantny.
Można nim słodzić herbatkę, lub zjeść ze świeżym pieczywem. Upominek idealny.
Można nim słodzić herbatkę, lub zjeść ze świeżym pieczywem. Upominek idealny.
Składniki
2 kg mandarynek dobrze umytych
2-3 szklanki cukru
sok z 2 cytryn
Przygotowanie
2 kg mandarynek dobrze umytych
2-3 szklanki cukru
sok z 2 cytryn
Przygotowanie
Drobno zetrzeć skórkę z waszych mandarynek, następnie obrać wszystkie z nich, usuwając jak najwięcej białej skórki, jak to możliwe. Przeciąć na pół każdą część mandarynki wokół jej środka i usunąć pestki. Umieścić w misce malaksera i zetrzeć. Dodać sok z dwóch cytryn (lub limonek). Dolać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i smażyć około godziny, często mieszając aby się nie przypalił nasz dżem. Dodać cukier około 0,5 kg - w zależności jaki słodki chcemy. Możemy wg gustu dodać goździków, kardamonu lub papryczki chilli. Smażyć jeszcze 30 min, mieszając i pilnując, aby dżem się nie przypalił. Przelać do słoiczka i pasteryzować pół godziny. Taki dżem należy zjeść do 6 miesięcy.
www.feedbyroundpond.com |
2. Syrop cytrynowy
Można wykorzystać do herbatki, do wypieków, do drinków.
Aby przygotować syrop należy 1kg cukru zalać 400g wody. Roztwór zagotować i gorący przefiltrować. Następnie wlać do niego przecedzony sok z 10 cytryn. Otrzymany płyn doprowadzić do wrzenia. Gorący (92-95stopni) przelać do ogrzanych słoików. Hermetycznie zamknięte, przewrócić do góry dnem, nakryć ręcznikiem i poczekać, aż ostygną. Przenieść je w chłodne, suche miejsce. W taki sposób można przygotować również syrop z mandarynek, bądź pomarańczy.
babble.com |
3. Gotowa mieszanka gorącej czekolady.
Kto nie pragnie gorącej czekolady w ciemny, chłodny zimowy wieczór?
Taką mieszankę gorącej czekolady robi się szybko, jest łatwa do spakowania, jeszcze łatwiejsza do przygotowania i spożycia.
Dobre kakao znacznie wypływa na jakość końcowego efektu.
Aby zrobić taką mieszankę potrzebujemy 2 szklanki cukru pudru, 1 szklankę kakao, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 0.5 łyżeczki soli , łyżeczka mielonego cynamonu- albo wanilii, 1 szczypta pieprzu cayenne - lub więcej do smaku. Wszystkie składniki przed schowaniem do słoiczka należy przesiać. Słoiczek ozdobić rafią, sznurkiem i dodać oczywiście kartkę z np wierszykiem i sposobem jak przygotować mieszankę do picia. Aby wypić mieszankę należy 1/4 takiego słoiczka wsypać do kubka, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i wypić.
Taką mieszankę gorącej czekolady robi się szybko, jest łatwa do spakowania, jeszcze łatwiejsza do przygotowania i spożycia.
Dobre kakao znacznie wypływa na jakość końcowego efektu.
Aby zrobić taką mieszankę potrzebujemy 2 szklanki cukru pudru, 1 szklankę kakao, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 0.5 łyżeczki soli , łyżeczka mielonego cynamonu- albo wanilii, 1 szczypta pieprzu cayenne - lub więcej do smaku. Wszystkie składniki przed schowaniem do słoiczka należy przesiać. Słoiczek ozdobić rafią, sznurkiem i dodać oczywiście kartkę z np wierszykiem i sposobem jak przygotować mieszankę do picia. Aby wypić mieszankę należy 1/4 takiego słoiczka wsypać do kubka, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i wypić.
przepis http://migoshia.blogspot.com |
4. Gotowy mix na Brownie w słoiku.
Świetny pomysł, należy przygotować mieszankę brownie w słoiku, i pięknie zapakować i dodać bilecik z recepturą jak upiec. W leniwe niedzielne popołudnie, gdy obdarowanego najdzie ochota na coś słodkiego, taka gotowa domowa mieszanka będzie w sam raz jak znalazł.
Receptura
do litrowego (0,9 l) słoika 1+1/8 szklanki mąki (podzielone na 3 części)
1/3 szklanki kakao (ja dałam pół na pół zwykłego i bardzo ciemnego)do litrowego (0,9 l) słoika 1+1/8 szklanki mąki (podzielone na 3 części)
2/3 szklanki zwykłego cukru
2/3 szklanki cukru brązowego
2/3 łyżeczki soli
1 tabliczka posiekanej czekolady gorzkiej
1 tabliczka posiekanej czekolady białej
(w przypadku czekolad, może być po pół każdej i np czekoladowe krążki, czekoladki - efektownie to będzie wyglądało)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(albo po pół włoskich i migdałów)
cukier waniliowy
Co ważne solą posypać na samym wierzchu! (żeby się nic nie zalęgło! :) )
Do tego instrukcja:
Wymieszać wszystkie składniki ze słoika, dodać 3 jajka i 2/3 szklanki oleju, i piec 20 -25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto jest klasycznie wilgotne, po amerykańsku ciężkie i po prostu pyszne!
fot.babble.com |
Podobnie jak z brownie przygotowujemy mieszankę na ciasteczka, słoik szczelnie zamykamy, ozdabiamy, dodajemy instrukcję obsługi i ciekawą foremkę.
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
*można dodać orzechy lub m&msy (pół szklanki)
*można dodać płatki owsiane (pół szklanki). Wymieszać mąkę, sodę i sól w małej misce. Przesiać. Ułożyć warstwami w słoiku i koniecznie dołączyć etykietę. Z instrukcją.
Instrukcja.
Zawartość słoika wsypać do miski. Dodać 1 jajko i 10dkg miękkiego masła, wyrobić ciasto rozwałkować i wyciąć formy. Lub uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec około 12 minut w 180 stopniach. (receptura na około 24 ciasteczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...