piątek, 7 listopada 2014

5 pomysłów na smaczny prezent nie tylko pod choinkę

Smaczna lista prezentów pod choinkę,
które możemy zrobić sami.
Nie musimy zawsze kupować drogich upominków.
Taki słoiczek od serca to też dobry pomysł.

babble.com
1. Dżem mandarynkowy.
Zima to sezon na cytrusy.
A kto z was nie lubi dżemów?
My uwielbiamy. Dżem z mandarynek można zrobić na słodko, jak i bardziej pikantny.
Można nim słodzić herbatkę, lub zjeść ze świeżym pieczywem. Upominek idealny.

Składniki
2 kg mandarynek dobrze umytych
2-3 szklanki cukru
sok z 2 cytryn

 Przygotowanie
Drobno zetrzeć skórkę z waszych mandarynek, następnie obrać wszystkie z nich, usuwając jak najwięcej białej skórki, jak to możliwe. Przeciąć na pół każdą część mandarynki wokół jej środka i usunąć pestki. Umieścić w misce malaksera i zetrzeć. Dodać sok z dwóch cytryn (lub limonek). Dolać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i smażyć około godziny, często mieszając aby się nie przypalił nasz dżem. Dodać cukier około 0,5 kg - w zależności jaki słodki chcemy. Możemy wg gustu dodać goździków, kardamonu lub papryczki chilli. Smażyć jeszcze 30 min, mieszając i pilnując, aby dżem się nie przypalił. Przelać do słoiczka i pasteryzować pół godziny. Taki dżem należy zjeść do 6 miesięcy.


www.feedbyroundpond.com
2. Syrop cytrynowy
Można wykorzystać do herbatki, do wypieków, do drinków. 
Aby przygotować syrop  należy 1kg cukru zalać 400g wody. Roztwór zagotować i gorący przefiltrować. Następnie wlać do niego przecedzony sok z 10 cytryn. Otrzymany płyn doprowadzić do wrzenia. Gorący (92-95stopni) przelać do ogrzanych słoików. Hermetycznie zamknięte, przewrócić do góry dnem, nakryć ręcznikiem i poczekać, aż ostygną. Przenieść je w chłodne, suche miejsce. W taki sposób można przygotować również syrop z mandarynek, bądź pomarańczy. 


babble.com
3. Gotowa mieszanka gorącej czekolady.
Kto nie pragnie gorącej czekolady w ciemny, chłodny zimowy wieczór?
Taką mieszankę gorącej czekolady robi się szybko, jest łatwa do spakowania, jeszcze łatwiejsza do przygotowania i spożycia.
Dobre kakao znacznie wypływa na jakość końcowego efektu.
Aby zrobić taką mieszankę potrzebujemy 2 szklanki cukru pudru, 1 szklankę kakao, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 0.5 łyżeczki soli , łyżeczka mielonego cynamonu- albo wanilii, 1 szczypta pieprzu cayenne - lub więcej do smaku. Wszystkie składniki przed schowaniem do słoiczka należy przesiać. Słoiczek ozdobić rafią, sznurkiem i dodać oczywiście kartkę z np wierszykiem i sposobem jak przygotować mieszankę do picia. Aby wypić mieszankę należy 1/4 takiego słoiczka wsypać do kubka, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i wypić.




przepis http://migoshia.blogspot.com
4. Gotowy mix na Brownie w słoiku.
Świetny pomysł, należy przygotować mieszankę brownie w słoiku, i pięknie zapakować i dodać bilecik z recepturą jak upiec. W leniwe niedzielne popołudnie, gdy obdarowanego najdzie ochota na coś słodkiego, taka gotowa domowa mieszanka będzie w sam raz jak znalazł.
Receptura
do litrowego (0,9 l) słoika
1+1/8  szklanki mąki (podzielone na 3 części)
1/3  szklanki kakao (ja dałam pół na pół zwykłego i bardzo ciemnego)
2/3 szklanki zwykłego cukru
2/3 szklanki cukru brązowego
2/3 łyżeczki soli
1 tabliczka posiekanej czekolady gorzkiej
1 tabliczka posiekanej czekolady białej
(w przypadku czekolad, może być po pół każdej  i np czekoladowe krążki, czekoladki - efektownie to będzie wyglądało)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(albo po pół włoskich i migdałów)
cukier waniliowy
Co ważne solą posypać na samym wierzchu! (żeby się nic nie zalęgło! :) )
Do tego instrukcja:
Wymieszać wszystkie składniki ze słoika, dodać  3 jajka i 2/3 szklanki oleju, i piec 20 -25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto jest klasycznie wilgotne, po amerykańsku ciężkie i po prostu pyszne!



fot.babble.com
 5. Mieszanka na ciasteczka.
Podobnie jak z brownie przygotowujemy mieszankę na ciasteczka, słoik szczelnie zamykamy, ozdabiamy, dodajemy instrukcję obsługi i ciekawą foremkę.
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
*można dodać orzechy lub m&msy (pół szklanki)
*można dodać płatki owsiane (pół szklanki). Wymieszać mąkę, sodę i sól w małej misce. Przesiać. Ułożyć warstwami w słoiku i koniecznie dołączyć etykietę. Z instrukcją.
Instrukcja.
Zawartość słoika wsypać do miski. Dodać 1 jajko i 10dkg miękkiego masła, wyrobić ciasto rozwałkować i wyciąć formy. Lub uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec około 12 minut w 180 stopniach. (receptura na około 24 ciasteczka).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf