poniedziałek, 6 października 2014

Zupa ogórkowa




Składniki

  • 2 do 4 roladek z kurczaka, lub trzy żeberka
  • pół pora
  • dwie marchewki 
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 ( lub więcej ogórków kiszonych - zależy jakie są kwaśne i jaką kwaśną chcemy zupę)
  • 3 ziemniaki
  • torebka ryżu
  • opcjonalnie śmietana 18 %
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie

Gotować seler, pietruszkę i por razem z mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew z pietruszką zetrzeć na grubym tarle. Dodać do gotującego się wywaru razem z torebką ryżu. Gotować 15 minut. Zetrzeć  na grubym tarle ogórki (albo pokroić w kosteczkę), dodać do zupy, wraz z połową szklanki wody spod ogórków. Gotować 5 minut. Można dodać śmietanę, oraz posiekany koperek dopiero na talerzu jeżeli ktoś lubi. Ja wolę ogórkową bez śmietany :-)

Zupę podawać  z mięsem z ugotowanych żeberek/ lub udek.

4 komentarze:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf