czwartek, 23 października 2014

Tarta cytrynowa


Składniki:

 ciasto
  • 220g mąki pszennej
  • 110g masła
  • 40g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

krem
  • 250ml mleka
  • 60g cukru
  • 3 żółtka
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • sok z 3 cytryn

Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło (w temperaturze pokojowej) w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, oblepiając także boki formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut do jasnobrązowego koloru.. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Zagotować mleko z 30g cukru. Żółtka zmiksować z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodawać gorące mleko. Do powstałej masy dodać sok i skórkę otartą z 2 cytryn. Całość zagotować. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 30g cukru i ubijać dalej. Delikatnie połączyć z zagotowanym kremem. Masę wylać na podpieczony spód tarty i całość zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu wyjąć tartę do ostudzenia. Zagotować sok i skórkę z jednej cytryny. Dodać 5 łyżek cukru, aby skórka się skarmelizowała i powstał sos, polać nim tartę.




2 komentarze:

  1. Drugi raz już robię i znów jest smaczne. Choć mi nie wychodzi ta 'polewa' więc tym razem robiłam bez niej.
    Mimo to polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszła przepyszna tarta cytrynowa ;) bardzo dziękuję za podanie prostego sposobu na zaspokojenie "deserowych podniebień" ;) polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf