Składniki:
ciasto
- 220g mąki pszennej
- 110g masła
- 40g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
krem
- 250ml mleka
- 60g cukru
- 3 żółtka
- 25g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 3 cytryn
- sok z 3 cytryn
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Dodać masło (w temperaturze pokojowej) w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, oblepiając także boki formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut do jasnobrązowego koloru.. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. Zagotować mleko z 30g cukru. Żółtka zmiksować z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodawać gorące mleko. Do powstałej masy dodać sok i skórkę otartą z 2 cytryn. Całość zagotować. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 30g cukru i ubijać dalej. Delikatnie połączyć z zagotowanym kremem. Masę wylać na podpieczony spód tarty i całość zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu wyjąć tartę do ostudzenia. Zagotować sok i skórkę z jednej cytryny. Dodać 5 łyżek cukru, aby skórka się skarmelizowała i powstał sos, polać nim tartę.
Drugi raz już robię i znów jest smaczne. Choć mi nie wychodzi ta 'polewa' więc tym razem robiłam bez niej.
OdpowiedzUsuńMimo to polecam przepis.
wyszła przepyszna tarta cytrynowa ;) bardzo dziękuję za podanie prostego sposobu na zaspokojenie "deserowych podniebień" ;) polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń