Składniki
- 2 do 4 roladek z kurczaka, lub trzy żeberka
- pół pora
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 6 ( lub więcej ogórków kiszonych - zależy jakie są kwaśne i jaką kwaśną chcemy zupę)
- 3 ziemniaki
- torebka ryżu
- opcjonalnie śmietana 18 %
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie
Gotować seler, pietruszkę i por razem z mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew z pietruszką zetrzeć na grubym tarle. Dodać do gotującego się wywaru razem z torebką ryżu. Gotować 15 minut. Zetrzeć na grubym tarle ogórki (albo pokroić w kosteczkę), dodać do zupy, wraz z połową szklanki wody spod ogórków. Gotować 5 minut. Można dodać śmietanę, oraz posiekany koperek dopiero na talerzu jeżeli ktoś lubi. Ja wolę ogórkową bez śmietany :-)
Zupę podawać z mięsem z ugotowanych żeberek/ lub udek.
Uwielbiam ogórkową :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńsmaku mi narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej zabawie :)
Apetycznie tu u Ciebie :)
Pozdrawiam
http://mirosek.blogspot.com/