- udka kaczki (6szt-ok1,2kg)
- małe gruszki (1kg)
- 5 dag masła
- pół cytryny
- 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowy)
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 gwiazdki anyżku
- 2 goździki
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- sól
Przygotowanie
Pogrzać grill w piekarniku (200stopni). Udka umyć, osuszyć, usunąć nadmiar tłuszczu. Ułożyć udka na grillu, na spód wstawić brytfankę na ociekający tłuszcz. Piec 20 minut, obracając by zarumieniły się z każdej strony. Pieprz rozgnieść w moździerzu, w rondelku stopić masło, dodać miód, sok z cytryny, goździki, anyż i pieprz oraz dwie łyżki wody, mieszać aż do uzyskania gęstego syropu. Natkę opłukać, posiekać. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do rondelka z syropem i smażyć obtaczając syropem, aż będą miękkie i rumiane, osolić. Udka ułożyć w podgrzanym półmisku, obłożyć gruszkami, wytopiony tłuszcz zlać, wlać syrop z gruszek oraz 2/5 szklanki wody zagotować, przecedzić i polać udka. Danie posypać natką.
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award jeżeli masz ochotę to zapraszam do zabawy :) http://kasiulatestuje.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń