- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300g półtłustego twarogu
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki mleka
- 60g masła
- 30g drożdży
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- łyżka soku z pomarańczy
- sól
- smalec do smażenia
- cukier puder/wiórki kokosowe
Przygotowanie
Utrzeć drożdże z łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem na pianę i cały czas ucierając, stopniowo dodawać żółtka i jajka, a następnie zmielony ser. Do utartej masy dodać otartą skórkę z pomarańcz, przesianą mąkę, rozczyn i sok z pomarańczy. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu, osączyć, obtoczyć w cukrze pudrze albo wiórkach kokosowych.
A dupka rośnie ;) gdzie ja to wszystko zmieszczę ? :P
OdpowiedzUsuń