środa, 18 grudnia 2013

Sałatka Waldorf

Składniki

   
  •     400 g filetów z piersi kurczaka
  •     2 czerwone jabłka
  •     1 łyżka soku z cytryny
  •     2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  •     55 g grubo siekanych orzechów włoskich
  •     0,5  szklanki majonezu
  •     1 podzielona na listki sałata, umyta i osuszona




Przygotowanie

Filety z kurczaka zalać gorącą wodą, osolić, dodać małą cebulę, kawałek selera i marchwi. Mięso gotować około 25 minut, odcedzić i ostudzić. (*Przecedzić wywar, można go użyć do innych potraw.)
Mięso pokroić w drobną kostkę. Dokładnie wymyć jabłka, pokroić w grubszą kostkę. Selera wrzucić do wrzątku na minutę, schłodzić, pokroić w kostkę lub słupki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać kawałki kurczaka, jabłka, selera naciowego i orzechy. Delikatnie połączyć z majonezem. Pojedyncze porcje podawać na liściach sałaty, jako przekąskę lub lekki lunch.

Innym wariantem - bogatszym, tej przekąski będzie Waldorf z powyższymi składnikami plus rukola, sparzone rodzynki i cynamon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf