- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 2 czerwone jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 55 g grubo siekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki majonezu
- 1 podzielona na listki sałata, umyta i osuszona
Przygotowanie
Filety z kurczaka zalać gorącą wodą, osolić, dodać małą cebulę, kawałek selera i marchwi. Mięso gotować około 25 minut, odcedzić i ostudzić. (*Przecedzić wywar, można go użyć do innych potraw.)
Mięso pokroić w drobną kostkę. Dokładnie wymyć jabłka, pokroić w grubszą kostkę. Selera wrzucić do wrzątku na minutę, schłodzić, pokroić w kostkę lub słupki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać kawałki kurczaka, jabłka, selera naciowego i orzechy. Delikatnie połączyć z majonezem. Pojedyncze porcje podawać na liściach sałaty, jako przekąskę lub lekki lunch.
Innym wariantem - bogatszym, tej przekąski będzie Waldorf z powyższymi składnikami plus rukola, sparzone rodzynki i cynamon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...