środa, 11 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe




Składniki

  •     2 szklanki mąki
  •     3 szklanki startej marchwi
  •     szklanka oleju
  •     3/4 szklanki cukru pudru
  •     4 jajka
  •     łyżeczka sody
  •     łyżeczka proszku do pieczenia
  •     2 łyżeczki cynamonu
  •     szczypta soli
  •     0,5 kg mascarpone
  •     3/4 szklanki cukru
  •     100 g miękkiego masła
  •     orzechy włoskie


Przygotowanie
Marchew obrać, zetrzeć na grubym tarle. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do wysokiego naczynia wbić jaja z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą masą, dodać olej i wymieszać. Do masy jajowej dodać składniki suche i połączyć składniki na małych obrotach. Do całości dodać startą marchew i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 minut w 180 stopniach. Ciasto odłożyć celem wystudzenia i pokroić wzdłuż na dwa spody.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem kryształem i masłem na gładką masę. Kremem przełożyć ciasto, na wierzchnią warstwę kremu można dać orzechy włoskie. Ciasto schłodzić w lodówce, chociaż moim zdaniem najlepsze na drugi dzień.



1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf