Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 szklanki startej marchwi
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 0,5 kg mascarpone
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- orzechy włoskie
Przygotowanie
Marchew obrać, zetrzeć na grubym tarle. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do wysokiego naczynia wbić jaja z cukrem pudrem i zmiksować na puszystą masą, dodać olej i wymieszać. Do masy jajowej dodać składniki suche i połączyć składniki na małych obrotach. Do całości dodać startą marchew i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 minut w 180 stopniach. Ciasto odłożyć celem wystudzenia i pokroić wzdłuż na dwa spody.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem kryształem i masłem na gładką masę. Kremem przełożyć ciasto, na wierzchnią warstwę kremu można dać orzechy włoskie. Ciasto schłodzić w lodówce, chociaż moim zdaniem najlepsze na drugi dzień.
ale smakowicie wygląda! idealne ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń