środa, 18 grudnia 2013

Orientalny Colesław

Składniki

  •     1 biała rzodkiew
  •     1 duża marchew
  •     1/2 pokrojonej kapusty pekińskiej
  •     1/2 pokrojonej czerwonej kapusty
  •     2 łodygi dymki pokrojone w długie, cienkie paseczki
  •     18 strąków groszku cukrowego pokrojonych wzdłuż w cienkie paseczki
  •     1 szklanka pokrojonego szpinaku
  •     1/2 szklanki rodzynek
  •     1/2 szklanki prażonych połówek migdałów (niekoniecznie)


sos

  •     2 łyżki ziaren sezamu
  •     3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  •     1 łyżeczka cukru
  •     3 łyżki wina ryżowego lub sherry
  •     2 łyżki octu winnego
  •     2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  •     2 łyżki sosu sojowego
  •     kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie)



Przygotowanie

Ostrym nożem pokroić marchew i rzodkiew w długie bardzo cienkie paski. Wymieszać w misce marchew z rzodkwią wraz z pekińską i czerwoną kapustą, dymką, groszkiem, szpinakiem, rodzynkami i migdałami. Następnie wsypać sezam do niewielkiego rondelka i prażyć przez 2-3 minuty, często nim potrząsając. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast polać sałatkę. Wymieszać, by sałatka w całości pokryła się sosem, i spożywać zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf