- 1 biała rzodkiew
- 1 duża marchew
- 1/2 pokrojonej kapusty pekińskiej
- 1/2 pokrojonej czerwonej kapusty
- 2 łodygi dymki pokrojone w długie, cienkie paseczki
- 18 strąków groszku cukrowego pokrojonych wzdłuż w cienkie paseczki
- 1 szklanka pokrojonego szpinaku
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki prażonych połówek migdałów (niekoniecznie)
sos
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki wina ryżowego lub sherry
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie)
Przygotowanie
Ostrym nożem pokroić marchew i rzodkiew w długie bardzo cienkie paski. Wymieszać w misce marchew z rzodkwią wraz z pekińską i czerwoną kapustą, dymką, groszkiem, szpinakiem, rodzynkami i migdałami. Następnie wsypać sezam do niewielkiego rondelka i prażyć przez 2-3 minuty, często nim potrząsając. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast polać sałatkę. Wymieszać, by sałatka w całości pokryła się sosem, i spożywać zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...