środa, 18 grudnia 2013

Łosoś w cieście francuskim

Składniki

  •     6 filetów z łososia, bez skórki (ok. 200 g każdy)
  •     sól i czarny pieprz do smaku
  •     500 g gotowego, zrolowanego ciasta francuskiego
  •     2 łyżki kaszy manny
  •     15 g masła
  •     drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  •     po 1 łyżce posiekanych świeżych oliwek, natki pietruszki i estragonu
  •     1 duże żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka (do glazury)

sos ziołowy
  •     40 g pokrojonego w kostkę masła
  •     1 łyżka miałkiej mąki 200 ml wywaru z ryby
  •     3 łyżki białego wina
  •     1 łyżka tłustej śmietany po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, kopru i estragonu
  •     sól
  •     pieprz

       

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć filery na papierze do pieczenia, posypać solą i pieprzem i wstawić do lodówki. Ciasto przekroić na 2 części jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część uformować w prostokąt nieco większy niż filety. Ułożyć na nawilżonej blasze do pieczenia i ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto piec 8-10 minut, następnie posypać kaszą manną, ułożyć na nim filety, obłożyć masłem, pokropić sokiem z cytryny i posypać skórką z cytryny, oliwkami, natką i estragonem. Odstawić. Pozostałym ciastem, uformowanym w prostokąt nieco większym od podstawy, przykryć filety, zawinąć brzegi pod spód. Posmarować ciasto składnikami do glazury. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°i piec jeszcze 15 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypalać, przykryć je folią do pieczenia. W tym samym czasie przygotować sos. Masło stopić na patelni. Dodać mąkę i mieszać  minutę, następnie dodać wywar i wino. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, zioła, posypać solą i pieprzeni. Podawać z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf