- 6 filetów z łososia, bez skórki (ok. 200 g każdy)
- sól i czarny pieprz do smaku
- 500 g gotowego, zrolowanego ciasta francuskiego
- 2 łyżki kaszy manny
- 15 g masła
- drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
- po 1 łyżce posiekanych świeżych oliwek, natki pietruszki i estragonu
- 1 duże żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka (do glazury)
sos ziołowy
- 40 g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżka miałkiej mąki 200 ml wywaru z ryby
- 3 łyżki białego wina
- 1 łyżka tłustej śmietany po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, kopru i estragonu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć filery na papierze do pieczenia, posypać solą i pieprzem i wstawić do lodówki. Ciasto przekroić na 2 części jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część uformować w prostokąt nieco większy niż filety. Ułożyć na nawilżonej blasze do pieczenia i ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto piec 8-10 minut, następnie posypać kaszą manną, ułożyć na nim filety, obłożyć masłem, pokropić sokiem z cytryny i posypać skórką z cytryny, oliwkami, natką i estragonem. Odstawić. Pozostałym ciastem, uformowanym w prostokąt nieco większym od podstawy, przykryć filety, zawinąć brzegi pod spód. Posmarować ciasto składnikami do glazury. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°i piec jeszcze 15 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypalać, przykryć je folią do pieczenia. W tym samym czasie przygotować sos. Masło stopić na patelni. Dodać mąkę i mieszać minutę, następnie dodać wywar i wino. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, zioła, posypać solą i pieprzeni. Podawać z rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...