- 175 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 szklanki pogniecionych płatków kukurydzianych
- 2 łyżki pokrojonych sułtanek
- migdały kandyzowane
polewa czekoladowa
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
- 1 łyżka wrzącej wody
Przygotowanie
Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Stopniowo dodawać cukier, mieszając dobrze po każdej dodanej porcji do uzyskania kremowej masy.
Przesiać mąkę, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać. Do masy dodać płatki kukurydziane i rodzynki. Wykładać czubate łyżeczki ciasta na posmarowaną tłuszczem blachę i piec 12-15 minut temperaturze 200°C. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Włożyć masło, kakao i cukier puder do miski. Mieszać, dodając niewielką ilość wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Posmarować niewielką ilością polewy każde ciasteczko i posypać migdałami. Odłożyć do zastygnięcia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...