środa, 18 grudnia 2013

Ciasteczka afgańskie z czekoladą i migdałami

Składniki
  •     175 g miękkiego masła
  •     1 łyżeczka esencji waniliowej
  •     1/4 szklanki cukru pudru
  •     1 1/2 szklanki mąki
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 łyżka kakao
  •     3 szklanki pogniecionych płatków kukurydzianych
  •     2 łyżki pokrojonych sułtanek
  •     migdały kandyzowane

polewa czekoladowa

  •     1 łyżka stopionego masła
  •     1 łyżka kakao
  •     1 szklanka przesianego cukru pudru
  •     1 łyżka wrzącej wody

       


Przygotowanie
Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Stopniowo dodawać cukier, mieszając dobrze po każdej dodanej porcji do uzyskania kremowej masy.
Przesiać mąkę, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać. Do masy dodać płatki kukurydziane i rodzynki. Wykładać czubate łyżeczki ciasta na posmarowaną tłuszczem blachę i piec 12-15 minut  temperaturze 200°C. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Włożyć masło, kakao i cukier puder do miski. Mieszać, dodając niewielką ilość wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Posmarować niewielką ilością polewy każde ciasteczko i posypać migdałami. Odłożyć do zastygnięcia polewy.








       

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf