środa, 18 grudnia 2013

Murzynek



Składniki

  •     2 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  •     1 szklanka cukru pudru
  •     175 g posiekanego masła
  •     5 rozdzielonych jajek
  •     3 łyżki przesianej mąki
  •     przesiane kakao do posypania
  •     cukier puder do posypania

      



Przygotowanie

Włożyć czekoladę, cukier i masło do naczynia i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę. Białka ubić w misce na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.  Piec 45 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Pozostawić do wystudzenia w blasze. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf