Składniki
- 2 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 1 szklanka cukru pudru
- 175 g posiekanego masła
- 5 rozdzielonych jajek
- 3 łyżki przesianej mąki
- przesiane kakao do posypania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Włożyć czekoladę, cukier i masło do naczynia i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę. Białka ubić w misce na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Piec 45 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Pozostawić do wystudzenia w blasze. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...