piątek, 28 lutego 2014

Tłusty czwartek - tradycyjne polskie pączki z różą


Zapowiedzią nadchodzącego końca zapustów jest czwartek 0 od tłustych biesiad zwany tłustym, niezwykle hucznie i wesoło obchodzony.

Gdy uderzył wielki dzwon,

objął w świecie pączek tron.

Król przez wszystkich ukochany,

piękny pulchny i rumiany.

W brzuszku wprawdzie miał on dziurę,

lecz w tej dziurze konfiturę.

Okazale i wspaniale siadł król Pączek na krysztale,

A w około jego dworki, wysmukłe, kruche faworki.

Na półmiskach legły szynki i kanapki i tartynki.

Co za hałas, co za gwar ! Tańczy chyba ze sto par. 

Bo za króla Pączka  hula nawet dziadziuś i babula.

Świat się w kółko kręci, tańczy, hula bez pamięci.

(J. Mączyński - Losy Króla Pączka)Czwartek jest dniem uprzywilejowanym u Polaków do biesiad zapustnych muszą być pączki, chrust czyli faworki, reczuchy, pampuchy.




Składniki


  • 1/3 szklanki mąki
  • 30g drożdży
  • 6 żółtek
  • ćwierć szklanki cukru
  • 7 łyżek masła
  • łyżka czystej wódki
  • szklanka przegotowanego ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • smalec do smażenia
  • konfitura z róży
  • cukier puder wymieszany z wanilią

Przygotowanie

Laskę wanilii kroimy na małe kawałki, wkładamy do cukru pudru - zostawiamy na kilka dni.
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, dolać ćwierć szklanki mleka, przykryć, zostawić w cieple. Ogrzaną mąkę (trzymaną w cieple)  i sól przesiać do miski, wlać żółtka z mlekiem, drożdże, otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, dodać wódkę i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Miskę przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć konfiturę z róży, zebrać ciasto wokół konfitury, skleić dokładnie, aby utworzyła się niewielka kula. Ułożyć (zlepioną stroną do dołu) na posypanej mąką serwecie. Przykryć lnianą ściereczką i ponownie zostawić na chwilę  do wyrośnięcia. Gdy podrosną, przewrócić na drugą stronę i ponownie zostawić na chwilę. W płaskim rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić wrzucając kawałek ciasta - gdy od razu się zarumieni, wyciągnąć, znaczy, że można smażyć pączki. Na gorący olej partiami wrzucać pączki, smażyć na średnim ogniu i bez przykrycia. Gdy zarumienią się z jednej strony, przewrócić na drugą stronę. Smażenie pączków bez przykrycia sprawia, że po obróceniu wypływają wyżej, a w środku tworzy się równa jasna obrączka. Po wyjęciu należy je osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać przesianym cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Czyli mówisz że mam sobie jeszcze zrobić i sie dalej objadać ? :P

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf