- dwa pstrągi
- masło
- 10 dag pieczarek
- 10 dag boczku wędzonego
- czosnek
- mąka
- cytryna
- sól
- pieprz
- cebula
- wykałaczki
Przygotowanie
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w półplasterki, boczek, cztery ząbki czosnku i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażyć na złoto pieczarki - zdjąć, następnie smażyć boczek i cebulę, dodać do tego ponownie pieczarki i czosnek. Podsmażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Tuszki pstrąga umyć, osuszyć, obciąć łby i ogony. Oprószyć pieprzem i solą, skropić cytryną. Do środka każdej ryby włożyć farsz, brzegi ryby spiąć małymi wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Rybę oprószyć mąką i na oliwie podsmażyć z każdej strony na rumiano. Podsmażone rybki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec 15 minut.
Dobrze smakuje z Puree z selera ze szpinakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...