- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 20 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
Drożdże przełożyć do kubka, rozetrzeć z połową łyżeczki cukru, i łyżką podgrzanego mleka. Odłożyć, rozczyn powinien zrobić się płynny i nieco urosnąć. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, roztopić masło i podgrzać resztę mleka. Połączyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i miękkie, sprężyste. Uformować w kulkę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny - żeby ciasto wyrosło. Po upływie czasu ciasto podzielić na części, (około 10 drożdżówek) rozwałkować, uformować na kształt jaki nam pasuje i nadziać, czym nam pasuje. Ja zrobiłam z nutellą, i własnej roboty dżemem brzoskwiniowym, i konfiturą borówkową. Kształt serca uzyskamy rozwałkowując kulkę ciasta na okrągły placuszek. Nałożyć nadzienie, zwinąć jak naleśnik. Następnie owego naleśnika złożyć na pół, i przeciąć po środku na pół, uformować w kształt serca. Małe różyczki uzyskamy rozwałkowując na okrągły cienki placek, na sam środek dać łyżkę nadzienia, i zrobić trzy, cztery nacięcia i na przemian otoczyć nadzienie. Kolejna to po prostu rozwałkować ciasto, pociąć na równe prostokąty, na końcu każdego węższego boku zrobić równe nacięcia, nałożyć dżem, zawinąć ciasto jak naleśnik, i na wierzch te nacięte paski ciasta. Roztrzepać biało i pędzelkiem nasmarować w wierzchu drożdżówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 do 17 minut.
zatęskniłam za domowymi drożdżówkami... :)
OdpowiedzUsuńMniam :) robisz smaka :P
OdpowiedzUsuńno w końcu udało mi się napisać do Ciebie...ja co prawda n ie lubię gotować, ale podrzucam przepisy mojej psiapsiółce, która lepi te Twoje frykasy...i dlatego cieszę się, że mogę Ci za nie podziękować...:)
OdpowiedzUsuńa drożdżówki to chyba sama zrobię:)
Buziaki:)