Składniki
- kilka plastrów schabu
- mała cebula
- kilka większych suszonych borowików
- 15dag pieczarek
- smalec wieprzowy
- brokuł
- mąka
- sól
- pieprz
- brandy
- 150ml śmietany 30%
- brokuł
- czosnek kilka ząbków
- natka pietruszki
- sos sojowy ciemny
Przygotowanie
Suszone grzyby wcześniej namoczyć. Mięso opłukać, osuszyć, rozbić delikatnie, nie ma być to cienki kotlecik, ale taki 0,5cm kawałek mięsa. Posolić, oprószyć pieprzem i mąką, na rozgrzanym smalcu usmażyć na złoto z obu stron. Mięso przełożyć na talerz. Cebulę obrać, posiekać wraz z 3 ząbkami czosnku na drobną kostkę. Pieczarki opłukać, oczyścić, zostawić same kapelusze, które kroimy na cztery części. Ponownie rozgrzać łyżkę smalcu, przesmażyć na złoto cebulę, dodać czosnek, i pokrojone borowiki. Przesmażyć z pieczarkami, podlać barndy i flambrować. Zalać szklanką wody do dwóch, łyżkę sosu sojowego i włożyć mięso, dusić do 40 minut, kontrolować miękkość mięsa i ilość wody. W drugim garnku zagotować osoloną wodę, włożyć brokuła, podgotować 15 minut. Gdy mięso zmięknie, wyjąć je, dodać 150 ml śmietany kremówki, zredukować. Można dodać natkę pietruszki, zagotować. Podawać z kluskami śląskimi, kaszą, ryżem, ziemniakami.
Mniam- znowu mniam :D
OdpowiedzUsuńZa mięsem nie przepadam, za to moja rodzinka uwielbia, za to brokuły-mniam pychota...
OdpowiedzUsuńBuziaki:)