wtorek, 4 lutego 2014

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe z szynki faszerowane ogórkiem konserwowym z kiełbasą

Składniki
  • 3 kotlety z szynki
  • pół laski dobrej kiełbasy
  • ogórki konserwowe
  • kilka cebul
  • słodka papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • musztarda sarepska
  • pieprz
  • sos sojowy
  • vegeta
  • mąka
  • oliwa
  • wykałaczki
  • opcjonalnie brandy

Przygotowanie

Kotlety rozbić bardzo cienko. Oprószyć solą i pieprzem. Kiełbasę i ogórki pokroić w cienkie słuppki. Obrać 4 cebule, posiekać w cienkie piórka. Mięso posmarować musztardą, wyłożyć po słupku ogórka i kiełbasy, dodać kilka piór cebulki i dokładnie zawinąć, spiąć roladki wykałaczkami. Oprószyć mąką i wysmażyć na złoto używając oliwy lub smalcu wieprzowego. Gdy mięso będzie złoto brązowe, dodać resztę cebulki i podsmażać, aż się zeszkli. Następnie wlać na mocny ognień kieliszek brandy, podsmażać chwilę i dolać szklankę wody, (lub półtorej - tak aby mięso było przykryte) nie więcej. Dodać kilka kropel sosu sojowego, dwa liście laurowe, trochę słodkiej papryki, 3 ziarna ziela angielskiego i dusić około 30 minut. Doprawić vegetą, pieprzem. Mięso zmięknie, przejdzie aromatem kiełbaski, od ogórka będzie wilgotne, a dzięki niewielkiej ilości wody sos sam się zredukuje, także nie trzeba zagęszczać mąką ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf