Zrazy wieprzowe z szynki faszerowane ogórkiem konserwowym z kiełbasą
Składniki
- 3 kotlety z szynki
- pół laski dobrej kiełbasy
- ogórki konserwowe
- kilka cebul
- słodka papryka
- liście laurowe
- ziele angielskie
- musztarda sarepska
- pieprz
- sos sojowy
- vegeta
- mąka
- oliwa
- wykałaczki
- opcjonalnie brandy
Przygotowanie
Kotlety rozbić bardzo cienko. Oprószyć solą i pieprzem. Kiełbasę i ogórki pokroić w cienkie słuppki. Obrać 4 cebule, posiekać w cienkie piórka. Mięso posmarować musztardą, wyłożyć po słupku ogórka i kiełbasy, dodać kilka piór cebulki i dokładnie zawinąć, spiąć roladki wykałaczkami. Oprószyć mąką i wysmażyć na złoto używając oliwy lub smalcu wieprzowego. Gdy mięso będzie złoto brązowe, dodać resztę cebulki i podsmażać, aż się zeszkli. Następnie wlać na mocny ognień kieliszek brandy, podsmażać chwilę i dolać szklankę wody, (lub półtorej - tak aby mięso było przykryte) nie więcej. Dodać kilka kropel sosu sojowego, dwa liście laurowe, trochę słodkiej papryki, 3 ziarna ziela angielskiego i dusić około 30 minut. Doprawić vegetą, pieprzem. Mięso zmięknie, przejdzie aromatem kiełbaski, od ogórka będzie wilgotne, a dzięki niewielkiej ilości wody sos sam się zredukuje, także nie trzeba zagęszczać mąką ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...